TENISI TË ZGJAT JETËN ME 10 VJET: NJË STUDIM DANEZ

Aktiviteti fizik dhe marrëdhëniet shoqërore të nënkuptuara në praktikën e tenisit janë më të mirat për ata që duan të qëndrojnë të shëndetshëm dhe të jetojnë më gjatë: ata që luajnë tenis kanë një jetëgjatësi prej 9.7 vjet më shumë se ata që janë ulur. Më mirë se ata që luajnë futboll por edhe notojnë apo vrapojnë. Në një artikull në Republbica Palermo Përshëndes analizën e një kërkimi të rëndësishëm të Studimit të Zemrës së qytetit të Kopenhagës

Dikur thuhej se një nga cilësitë e mëdha të tenisit ishte se mund të praktikohej me kënaqësi deri në pleqëri. Tani shkojmë shumë më tej: një studim danez tregon se të luash tenis zgjat jetën, gati 10 vjet më shumë se ata që nuk merren me sport. Dhe është padyshim më efektiv si një eliksir i jetës sesa praktika e disiplinave të tjera të shëndetshme si noti apo vrapimi. E lexuam sot në një artikull interesant në Repubblica Palermo Salute, të nënshkruar nga Giada Lo Porto.

Studimi, i cili lidh sporte të ndryshme me një jetëgjatësi më të madhe, i kryer nga The Copenhagen City Heart Study, i financuar nga Danish Earth Foundation, një organizatë për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare në Danimarkë, është i qartë: «Ky studim tregon se si ata që luajnë tenisi ka një jetëgjatësi më të madhe se 9.7 vjet në krahasim me njerëzit e ulur - shpjegon Daniele Castelli, doktor i Palermo Calcio specialist në Fiziatri - i ndjekur nga badmintoni, me një jetëgjatësi më të madhe se 6.2 vjet, futbolli me 4.7 vjet, çiklizmi me 3.7 vjet. noti me 3,4 vjet, vrapimi me 3,2 vjet, "kalisthenikë", pra një disiplinë që zhvillon forcën dhe koordinimin me stërvitjet e peshës trupore, me 3,1 vjet dhe ushtrimet e kryera në dhomën e peshave me 1,5 vjet".

Merita nuk është aq shumë dhe vetëm e lëvizjes së pastër: ndryshimi, shpjegon artikulli, qëndron “në ndërveprimet sociale që luajnë një rol vendimtar në shëndet. Përveç notit ose vrapimit, shpesh bëhet vetëm: tenisi është sporti i jetëgjatësisë. Shkëmbimi i batutave mes shokëve të skuadrës apo kundërshtarëve, gjatë sfidave apo para hyrjes në fushë, konkurrencë e shëndetshme, mundësia për të krijuar një rrjet social rreth vetes: e gjithë kjo sjell përfitime për të gjithë organizmin”.

Vetmia dhe izolimi në vend të kësaj konfigurohen si faktorë që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tonë. Nga ana tjetër, sipas përkufizimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, "shëndeti është një gjendje e mirëqenies totale fizike, mendore dhe sociale" dhe jo thjesht "mungesë e sëmundjes apo dobësisë".

Studimi danez monitoroi një kampion prej rreth 9000 personash për 25 vjet, me rezultatet e paraqitura nga prof. Kështjella. Shumë interesante është shfaqja e rëndësisë së fortë të shoqërueshmërisë, e nënkuptuar në ushtrimin e një sporti si tenisi, si një faktor përcaktues për zgjatjen e jetës.

“Kur vraponi shpesh jeni vetëm, e njëjta gjë kur notoni – shton Castelli në artikullin në Republic – studime të tjera ndër vite kanë treguar tashmë se sa shumë lidhje ndërpersonale mbron nga vdekshmëria. Të kesh një rrjet social mbështetës rrit mirëqenien psikologjike, pothuajse më shumë sesa aktiviteti fizik. Izolimi social, nga ana tjetër, është parashikuesi më i madh i reduktimit të jetëgjatësisë. Përdorimi i gjerë i kufjeve gjatë stërvitjes në palestër, për shembull, mund të ndihmojë në përqendrimin, por është gjithashtu një faktor izolimi. Aq më tepër pas një pandemie që ka revolucionarizuar zakonet, ka izoluar më shumë njerëzit dhe kjo është parë në shtimin e rasteve të depresionit dhe izolimit social pas Covid-it”.

Ndihmon edhe aspekti i ndeshjes, i konkurrencës me stresin fizik dhe emocional që lidhet me të.“Tenisi në fakt e shtyn lojtarin të rrisë aftësinë e tij për të menaxhuar stresin, përfundon artikulli në Repubblica. “Përveç kësaj, ky sport mund të përmirësojë edhe aftësitë e një personi për vetë-menaxhim dhe vendimmarrje. Lojtari duhet të planifikojë strategjitë e lojës dhe të mësojë të ruajë qetësinë, të mos mërzitet pasi kundërshtari fiton një ose dy sete, të besojë në aftësitë e tij për të tentuar të përmbysë rezultatin. Vetëbesimi më i madh zhvillohet me kalimin e kohës, i cili përveçse ia del mirë në kontekstin sportiv, të lejon të jetosh një jetë më të mirë dhe të ruash njëfarë stabiliteti edhe përballë situatave të paparashikuara dhe të vështira për t'u kapërcyer”.

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.